Mynttisellä värikäs maailmancupin osakilpailu Ottawassa

Home / Newliner sponsoroi / Mynttisellä värikäs maailmancupin osakilpailu Ottawassa

Helmikuun viimeisenä tiistaina nousin parin viikon kisatauon jälkeen jälleen lentokoneeseen. Määränpääni oli Kanadan pääkaupunki Ottawa ja maailmancupin päätösosakilpailu. Tästä kisasta muodostui äärimmäisen jännittävä ja monivaiheinen.

First heat of Mynttinen in Ottawa.
Mynttisen kanssa ensimmäisesstä heatissä laskivat Dallago (AUT), Iulianello (USA) ja Bergeson (USA). Mynttinen kuvassa oikealla. Kuva Balazs Gardi/Red Bull Content Pool

Keskiviikkoiltana kävimme katsomassa minkälainen rata meitä odotti. Se oli ehdottomasti hienoin ja massiivisin rata mitä olen koskaan nähnyt. Pituutta oli vain 370 metriä, mutta se oli täynnä erilaisia esteitä, hyppyreitä ja droppeja. Korkeuseroa oli 35 metriä. Hienoa oli, että osa radasta oli rakennettu kanaalin sisälle. Valtavat valojärjestelmät, kaiuttimet ja screenit kruunasivat tulevan näyttämön! Kävimme radan kohta kohdalta läpi ja löysimme sieltä ne kaikkein kriittisimmät paikat.

Torstai-iltana pääsimme vihdoin kokeilemaan rataa. Sää oli muuttunut sateisesta tuuliseksi pakkaskeliksi. Ennen laskua pahiten mahanpohjaa kaiveli valtava lähtödroppi ja lopussa olevat ”rollerit”. Jos vauhti oli lopussa liian hiljainen niin paiskautui päin rolleria. Jos vauhtia oli liikaa niin lensi ensimmäisen yli ja paiskautui päin seuraavaa. Jää meni treeneissä nopeasti huonoon kuntoon, joten päätin turvallisuuteni takia lopettaa kolmeen laskuun.

Muutos finaalin järjestelyissä

Perjantai alkoi aikaisilla treeneillä. Kerkesin laskea radan kolmesti, mutta en vieläkään saanut sitä kunnolla haltuun. Vaikeasta radasta vieläkin haastavamman teki kylmä viima ja lumisade. Kaikesta huolimatta tiesin, että tulen olemaan 64 nopeimman joukossa. Tällä kertaa se ei välttämättä riittäisi finaaliin. Ottawan kisaan tehdyn sääntömuutoksen vuoksi finaaliin pääsi suoraan aikalaskuista vain 48 nopeinta. Sijoille 49-80 tulleet kävisivät haastajakisan. Näistä 32 miehestä 16 parasta sijoitettaisiin finaaliin.

Huonoista treeneistä huolimatta sain vedettyä kaksi puhdasta aikalaskua. Molemmat yritykset olivat sadasosien tarkkuudella yhtä nopeita ja sain aikalaskujen loppuun asti jännittää riittäisikö se finaalipaikkaan. Onni ei ollut puolellani. Päädyin sijalle 50 ja illalla käytävään haastajakisaan. En kuitenkaan järkyttynyt, koska tiesin että tuossa ryhmässä oli mukana myös huonoja laskijoita. Mahdollisuuteni finaaliin olivat mielestäni hyvät.

Tiukka haastajakisa

Haastajakisassa oli 8 heatiä, eli neljä lähtöä, joissa kussakin neljä kilpailijaa. Epäonnekseni nämä ennalta heikoimmat laskijat eivät joutuneet omaan lähtööni. Sain vastaani kolme hyvää laskijaa, jotka olivat epäonnistuneet aikalaskuissa. Parhaana aikalaskijana sain valita ensimmäisenä lähtöportin. Sillä ei hirveästi ollut merkitystä, koska lähtösuora oli pitkä. Tärkeämpää oli selviytyä ensimmäisestä hyppyristä onnistuneesti.

Janne-Petteri Mynttinen (FIN), Dmitriy Murlichkin (RUS), Alex Mercier (CAN), Pavel Kryukov (RUS)
Haastajakisassa Mynttinen (kuvassa keskellä) taisteli tiensä heatin kolmanneksi, mutta se ei riittänyt jatkopaikkaan. Kuva Balazs Gardi/Red Bull Content Pool.

Sainkin tuttuun tyyliin hyvän lähdön, mutta horjahdin ensimmäisellä hyppyrillä, jolloin kaksi vieruskaveria pääsi rinnalleni. Jäin hieman pussiin kahden muun miehen väliin. Kun jatkoin potkimista niin ensin luistin osui toisella puolella olevaan luistimiin ja heti perään sama toiselle puolelle. Molemmat potkut jäivät vajaiksi ja kadotin liikaa vauhtia. Samalla neljäskin kaveri livahti ohi ja tulin ensimmäiseen mutkaan viimeisenä.

Radalla oli paljon ohituspaikkoja, mutta hätäpäissäni yritin ohitusta huonossa kohdassa. Pääsin kaverista ohi, mutta sen jälkeen vauhtia oli liikaa. Pienen pudotuksen jälkeen menetin tasapainoni ja kaverit pääsivät karkuteille. Taistelin loppuun asti ja pääsin maaliin kolmantena, mutta se ei riittänyt jatkoon. Olin todella pettynyt, koska odotukset olivat tietysti paljon korkeammalla. Tuntui, että tällä kaudella on ollut aivan liikaa huonoa tuuria.

Uusi finaalimahdollisuus

Lauantaina keskityin kannustamaan muita suomalaisia. Lähdin illalla huonetovereideni kanssa kisapaikalle palaveriin. Paikan päällä sain tiedon, että yksi kisaaja oli loukkaantunut eikä pystynyt osallistumaan kisaan. Parhaana finaalista tippuneena sain ns. ”lucky looser” – paikan illan finaaliin. Tämä jos mikä sytytti meikäläisen oikein kunnolla! Minulla oli tunti aikaa kääntää ajatukset kisaan ja lämmitellä kroppa viimeistä koitosta varten.

Tiesin, että heti ensimmäisessä heatissä tulisi vastaan kolme todella kovaa ukkoa. Luotin silti siihen, että hyvällä startilla voisin päästä hyviin asemiin ja pidettyä kaverit selkäni takana. Sainkin hyvän lähdön ja kaikki näytti menevän suunnitelmien mukaan, kunnes jälleen ennen ensimmäistä hyppyriä tapahtui. Toinen luistin osui railoon ja paiskauduin täydellä vauhdilla päin hyppyriä. Onnekseni mitään ei sattunut. Sen verran vauhti hidastui, että kolme muuta kaverusta pääsivät karkuteille. Tiesin, että heitä en enää kiinni saa elleivät he tee virheitä. Lähdin täysillä perään ja yllätyksekseni saavutinkin heitä. En kuitenkaan päässyt tarpeeksi lähelle, jotta olisin päässyt taistelemaan jatkopaikoista. Näin maailmancup päättyi osaltani ensimmäisessä heatissä 4. sijaan ja lopullisissa tuloksissa olin vasta 56. Olin pettynyt sijoitukseeni, mutta samalla myös iloinen kun sain kokea finaalin ja Ottawan upean tunnelman.

Tähän loppui kausi maailmancupin osalta. Suomessa kisataan vielä yhtenä viikonloppuna Saariselällä ja otetaan selvää kenestä tulee Suomen mestari ja kuka pokkaa Suomen cupin voiton itselleen.

Teksti: Janne-Petteri Mynttinen
Kuvat: Balazs Gardi/Red Bull Content Pool